Bingobegrepp

Om man inte har spelat bingo förut men känner sig sugen på att prova så kan det vara bra att veta att det finns en del bingobegrepp. Det är ord, förkortningar och begrepp man använder inom bingo som är bra att förstå om man vill spela. Ingen vill ju stå där och känna sig dum, det ska ju vara roligt att spela bingo, även första gången. En del av dessa begrepp och ord är sådana som vi inte annars använder i dagligt tal och därför har vi satt ihop en liten behändig lista här på det vanligaste och det mest grundläggande som du bör ha koll på när du ska spela bingo. Oavsett om du vill spela online eller på en bingohall så kommer du att ha nytta av vår lilla lista. Mycket nöje!

Bingovärd/Chattvärd

När du kliver in i en bingohall eller surfar in på en bingosajt så finns det människor där som är anställda dels för att hjälpa dig och dels för att skapa en trevlig stämning. På en fysisk bingohall kallas dem för bingovärdar och online jobbar dem i chatten till varje spel (som vi ska förklara närmare snart) och gör samma sak där. Dem skapar helt enkelt en trevlig stämning och kan svara på eventuelle frågor som du som spelare kan ha.

Bingoutropare

I en fysisk bingohall är detta den person som jobbar med att sköta dragningen av nummer i spelen och ropar ut dessa samt lägger upp dem på presentationstavlan eller tv-skärmen. Online har man även där bingoutropare men inte i samma utsträckning. Dock är det alltid en röst som ropar ut de nummer som dras vilket du kan höra om du har på ljudet på bingosajten. Ibland är det till och med inhyrda kändisar som agerar bingoutropare, både online och i bingohallar.

Bingobrickan

Till spelet bingo köper man alltid bingobrickor, det spelar ingen roll vilken variant av spelet man spelar eller om man spelar online eller i bingohall. Det finns alltid bingobrickor och det är priset du betalar för en bingobricka eller flera om du vill spela på mer än en som är din insats i spelet. Spelar man på en fysisk bingohall så är dem antingen tryckta på papper eller så spelar man vid små datorskärmar där brickan/brickorna du köpt finns. Det är på dessa bingorbickor du har numren du spelar med och det gäller att få fem i rad etc. beroende på vilken variant du spelar.

Bingobollar

Numera är det sällan som riktiga bingobollar i fysisk form används i bingodragningar men ordet använder man fortfarande. Det kan verka lite konstigt men det var nämligen så att man förr använde en bingotrumma och bollar med nummer på för att utföra bingodragningar. Varje nummer som var med i dragningen hade en egen boll och man vevade runt bingotrumman och drog sedan en boll. Därför kallar vi idag bingo med nummer mellan 1 och 75 för 75-bollars bingo, bingo med nummer mellan 1 och 90 för 90-bollars bingo och så vidare. Ordet bingobollar kan du stöta på även online eftersom att man gärna använder det istället för till exempel bingonummer.

Automarkering eller Autodaub

När du spelar online så finns det en helt fantastisk funktion som kallas för Automarkering på svenska och för Autodaub på engelska. När du köpt dina bingobrickor till den omgång du vill vara med i så kommer du se att du kan kryssa i en liten ruta intill spelet som heter detta. Gör du det så innebär det att spelet i stort sett sköter sig självt. Om något av dina nummer dras så kommer nämligen den rutan på dina brickor att markeras automatiskt. På det sättet blir det otroligt mycket enklare att spela flera brickor i ett spel eftersom att du inte själv måste kolla igenom alla brickorna för varje nummer. Dessutom så ger det dig tid till annat samtidigt som du spelar bingo online, det är nämligen som så att man både kan chatta, spela det som kallas chattspel och det som kallas minispel när man väntar på att dragningen ska bli klar.

Bingochatt

En av de saker som gör att det kan vara precis lika socialt att spela bingo online som det är att spela bingo i en fysisk bingohall är främst bingochatten. Det är en chatt som finns till varje enskilt spel och du ser den i samma fönster som du ser själva spelet med dragningen och dina brickor. I chatten kan man prata med de andra spelarna, ställa frågor om man har några. I chatten jobbar chattvärdar som ser till att det är trevlig stämning och dem håller i chattspelen. Alltså kan du ägna dig åt den samtidigt som du spelar den ordinarie dragningen och det brukar vara riktigt roligt. Det är även den som gör det enkelt att bestämma träff med vänner i ett spel. Man bestämmer helt enkelt vilket spel man ska spela, på vilken sajt och vilken tid. Sedan kan man chatta med varandra medan man spelar hur enkelt och trevligt som helst.

Chattspelen

Ja som vi nämnde i stycket ovan så finns det något som kallas för chattspel när man spelar bingo online. Det är små spel som baserar sig på den ordinarie dragningen men här är det chattvärden som bestämmer och utser vinnaren. I dessa spel kan man ha chansen att vinna mindre priser, det kan vara allt från gratis bingobrickor till en liten summa pengar att spela för. Med tiden har dessa små korta spel utvecklats och det finns en mängd olika som förekommer i olika bingochattar. Ofta går det ut på att man ska med hjälp av dragningen i bingospelet få fram ett visst antal nummer i en viss ordning för att vinna. Vanligtvis går det till så att chattvärden annonserar att det ska börja ett spel och vilket spel det är. Sedan är det först till kvarn och man anmäler sig i chatten genom att skriva namnet på spelet med versaler. När chattvärden tycker att det är tillräckligt många deltagare så säger hen att det är fullt och sedan är spelet igång. Ett av de vanligaste chattspelen är FÖDELSEDAG. Då gäller det som du kanske förstår att dina födelsesiffror ska komma upp i dragningen. Hur man ska skriva svaren i chatten för att dem ska bli godkända och så vidare så måste man skriva på ett speciellt sätt. Hur man ska skriva skiljer sig något mellan de olika bingosajterna men ofta handlar det om att man ska använda versaler och ibland stjärnor, efter, framför eller både och. Kolla upp vad som gäller på din bingosajt.

Chattspråket

Som du säkert vet använder man sig ofta av förkortningar av olika slag när man chattar med folk online, så även när man chattar i bingochatten. Där finns det även en del förkortningar som är speciella för just bingochattar. Några exempel på det är; Tfgm, Tack för en god match, LT, Lycka till och LTA, Lycka till alla.